vrijdag 4 september 2020

Prooidier of roofdier, we zijn het allebei ... een heel klein beetje

Op haar IPad liet mijn paarden-gekke dochter me zien dat eergisteren 45 paarden uitbraken en in volle vaart achter elkaar een rondje door het centrum van Weesp galoppeerden. Na een minuut of vijf keerden ze keurig terug naar hun stal. Wonder boven wonder is er geen enkele schade aangericht. “Aanstichter” was een grote pony die een carrière als jockey paard achter de rug heeft en bij het op stal brengen een gat in de “verdediging” zag, de rest vluchtte achter haar aan. No big deal, ze bracht ze ook weer veilig terug.

Prooidieren kunnen op de vlucht slaan, en gedragen zich daarbij als één collectieve machine. Roofdieren, daarentegen, gedragen zich geheel anders. Regelmatig zie ik dat aan onze honden, die wel op elkaars afwijkende gedrag reageren, maar vanuit eigen taken. Samen ga je op jacht en iedere wolf heeft daarin zijn eigen taak. Wij mensen, besef ik me al mijmerend, hebben kenmerken van beide. Mensapen zitten in de voedselketen als zoogdieren ook zo ongeveer in het midden, al hebben we ons door technologie (vuur, hefboom en taal) op eigen kracht naar boven weten te manoeuvreren. Direct nadat mijn 11 jarige meisje me de vluchtende paarden heeft laten zien, laat ze een filmpje zien op TikTok, van Charli d’Amelio, een Amerikaans 16 jarig meisje. Charli maakt op TikTok sinds 2019 filmpjes, waarin ze voor de spiegel “danst”. Ondertussen heeft ze 84 miljoen volgers, 6,3 miljard likes en daarvoor volgt ze zelf slechts 1018 mensen, die bij even doorklikken haar trouwste fans blijken te zijn. Zij was kennelijk op het juiste moment op de juiste plaats. Niets bijzonders, behalve haar nummer 1 positie. Dit verwijst naar ons kuddegedrag. Heel anders dan de mensen die met zeer uitzonderlijke prestaties soms ook een paar miljoen bewonderaars weten te bereiken, als artiest (ik denk bijvoorbeeld aan de 2 cello’s), of als genie (bijvoorbeeld Elon Musk), of als agressor/politicus (u mag zelf invullen...). Twee kanten van ons zijn, vanuit onze middenpositie kunnen we het gewone, normale koesteren (zoals Charli, of Frans Bauer), of het verhevene en/of onbereikbare (David Helfgott, die bijvoorbeeld de onmogelijk moeilijke pianoconcerten van Rachmaninov als een der eersten speelde). Het vluchtende kuddedier, of het geïndividualiseerde roofdier. 

Terugdenkend aan ons nieuwe huis, en de verkoop van het oude huis, leerde Funda me opnieuw, dat we gelukkig allemaal vooral van hetzelfde houden. Bij nader inzien is dan ook de bewondering voor Charli - die gewoon is en doet - net als voor het haast blind meelopen met de stroming, minder vreemd. Digitale (massa) communicatietechnologie helpt ons onze beide aarden te versterken. Zo kunnen we kennisnemen van wat we als kudde "moeten" willen, op TikTok, Facebook en Instagram. Daarnaast krijgen we ook af en toe ter afwisseling monsterlijke prestaties of gruweldaden van enkelingen te zien, die in staat waren zich van de kudde af te wenden, zoals Jonathan Livingston Seagull in de bekende gelijkmatige roman. Zo zien we de beweging omlaag in de voedselketen, naar de kudde, en omhoog, naar de lone wolf. Het je biologisch in het midden van de voedselketen bevinden, betekent nu eenmaal dat je twee kanten op kunt. Omlaag is identificeerbaar (massabewegingen), omhoog is spannend. Soms loopt het door elkaar, als bijvoorbeeld een vreedzame demonstratie of wedstrijd een rel wordt. Of je aan de top een schurk, artiest of genie bent, maakt helaas niet altijd zoveel uit. Veel dictators “bespeelden” hun publiek als demagogen. Maar een leidende positie in de kudde is zeker gebaseerd op toeval, aan de top is die gebaseerd op aanleg en toeval, of aan duivelse kwaadaardigheid (bijvoorbeeld de pleger van een terroristische aanslag). De top is niet voor iedereen weggelegd. Laten we daarom maar blij zijn met onze positie in het midden, in onze grazige weide van luxe en comfort Er is simpelweg geen plaats voor 7 miljard predatoren op onze planeet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Monopoly (SROI2)

Vorige week schreef ik over SROI en het bordspel “ Villagers ”. Mijn zwager wees mij op het beroemde spel Monopoly . De in 1866 geboren Amer...