vrijdag 27 augustus 2021

Een leven tijdens de vakantie in Nederland …

De vakantie zit erop! Heerlijk met vrouw Victorine en Dorinthe (onze jongste dochter, 12) in een buscamper een rondje Nederland gereden, van Texel, via Hoogeheide naar het zuidelijkste puntje van Limburg en weer terug naar Aalden. Ook genoten heb ik van een aantal boeken, dit keer op twee na allemaal geschreven door vrouwen. Stuk voor stuk prachtige boeken, waarin – hoe kan het ook anders – de oneerlijke ongelijke behandeling van vrouwen in het (recente) verleden een rol speelt. In “De heks van Limbricht” beschrijft Susan Smit hoe Entgen Limbricht in 1674 als laatste vrouw in Nederland slachtoffer werd van de heksenvervolging. Als vrouw werd niet getolereerd dat je afweek van de norm, nadacht over zaken, en meningen en werkwijzen eropna hield die niet in overeenstemming waren met de algemene zienswijzen, de waarheid van dat moment (toen het Rooms-Katholicisme). Overigens werden er door de inquisitie ook mannen met afwijkende zienswijzen als heks vervolgd, maar dat percentage lag beduidend lager (onder de 10%) en meestal eindigden ze niet op de brandstapel. Met de kennis van nu is de standaard waarheid uit de 17de eeuw veelal onwaar, maar de veroordelingen vanuit de standaarden gaan door, al worden bijvoorbeeld de wappies niet opgepakt of per definitie de mond gesnoerd. 

Een tweede boek dat grote indruk op me maakte was “Zeg me wie ik ben” (ja, het is al wat langer op de markt, maar ik was er nooit aan toegekomen), van de Spaanse Julia Navarro. Amelia, de vrouwelijke hoofdrol uit dit boek, wijkt in de jaren ’30 ook af van de standaardweg die voor vrouwen uit de Spaanse bourgeoisie was weggelegd. Ze valt voor de gedachten achter het communisme, maar komt in aanraking met de keiharde werkelijkheid van Stalinisme, en daarna met die van de Nazi’s in de tweede wereldoorlog. Vervolgens belandt ze achter het ijzeren gordijn, om in haar negentiger jaren eindelijk terug te keren naar haar overgebleven familie in Spanje. Systemen zijn ook hier gruwelijk, en vrouw zijn en bovendien anders zijn lijkt een continue bedreiging te vormen voor de gestandaardiseerde werkelijkheden die wij als onze samenlevingen zijn gaan zien. Een derde boek dat ik wil noemen is geschreven door een man, Mellius Klijnstra, Mendelstov, maar heeft als hoofdpersoon ook weer een vrouw (Oxzana Mendelstova)! Zeer origineel, ook hier liggen kwaad en goed zeer dicht bij elkaar (anders dan het Fact & Fake onderscheid suggereert). Prachtig is de vondst van de Schuwpest, die de mensheid is gaan teisteren, waardoor mensen vooral op afstand (12 meter) met elkaar zijn gaan communiceren. Dit is (schijnbaar onbedoeld) zo van toepassing op onze wereld, als een omschrijving van onze smart reality – elkaar op sociale media platformen een geoptimaliseerde maar totaal irreĆ«le versie van onszelf presenteren – met daaraan toegevoegd nog de Social Distancing die Corona met zich meebracht, dat wat mij betreft dit concept direct de wetenschappelijke studies in zou mogen!  

Al met al geloof ik dat het bewustzijn is doorgedrongen dat er echt iets moet veranderen. Het autistische hoofdrolpersonage Sam in de serie Atypical, die we tijdens de vakantie op Netflix zagen, verwoordt het ergens in seizoen 4 heel mooi: omdat mensen zich zo slecht kunnen aanpassen aan hun omgeving, hebben ze het tot kracht gemaakt om de omgeving aan hun aan te passen, met als gevolg dat de planeet nu echt goed in de problemen is. Deze visie blijft niet beperkt tot Atypical persons. Het IPCC-rapport laat niets meer aan de verbeelding over: we zullen, willen we kunnen voortbestaan, echt aan de bak moeten. In het prachtige nieuwe boek “A life on our planet: My Witness Statement and a vision for the future” schrijft David Attenborough op 93-jarigeleeftijd (!) hoe onze grootschalige wereld momenteel in razend tempo de biodiversiteit beschadigd, en hij schetst hoop, maar dan moeten we wel echt samen willen! Ik heb er weer zin in.


Ik ben er weer! Een jaar geleden hield het op. Als je spreekt van hoofd en hart, was ik volledig gaan samenvallen met mijn hoofd. De verbind...