Goed in iets zijn, of juist slecht, handig of onhandig zijn, sportief of onsportief, muzikaal of a-muzikaal, slim of dom, het betreft telkens bedachte schalen waarlangs we een individu kunnen evalueren. Of preciezer gesteld, één of een reeks aspecten van dat individu. Het behoeft nauwelijks betoog, dat de aspecten die we kunnen benoemen op zijn best een eindig (telbaar) aantal betreft, gestold uit een oneindig aantal (continuüm) van mogelijke aspecten. Voordat we het schrift hadden, zou bijvoorbeeld het talent om prachtig sierlijk te leren schrijven onopgemerkt blijven. Voor de uitvinding van de rekenkunst (of breder, wiskunde) zou een wiskundig genie hooguit opvallen omdat hij of zij iets heel anders slecht of juist goed kon, bijvoorbeeld dansen rond de totempaal, of zonderling of juist zorgzaam zijn.
Ieder mens is ergens het beste in van de hele wereld, maar voor praktisch iedereen is dat iets dat (nog) niet als belangrijk aspect is gestold uit het continuüm van mogelijke aspecten, dat nog geen denkbeeldige schaal is toebedeeld van slecht naar goed... Behalve, op zichzelf lijken. Als ik een willekeurig iemand uitkies en probeer op die persoon te gaan lijken, zal ik steeds meer respect krijgen voor die ander, en hoe goed ik op die ander ook op ga lijken, in mijn gedrag, reacties en zelfs denken, ik zal uiteindelijk verzuchten dat ik beperkt ben. Beperkt in een specifiek aspect – gaan lijken op de door mij gekozen ander – en ik zal steeds meer mezelf uit het oog verliezen.
Dit is waar ik een paar weken geleden over schreef, dat we in onszelf de ander opbouwen, als een sociaal maatschappelijk gewenste aangepaste versie van onszelf. Vorige week noemde ik de ander die we zelf construeren het resultaat van de grote gelijkmakers, waarvan er vele in onze samenleving zijn: school, educatie, (sociale) media, generatieve AI. Hierdoor sneeuwt wie we wezenlijk zijn gemakkelijk onder. Het bewogen, nieuwsgierige en speelse kind, wordt in de ander een gehoorzame (of activistische, of rebellerende) burger (ander), die ontdekt in alles in het algemeen toch minder aangepast te zijn dan de gemiddelde modelburger (template). Ook hier geldt, elke stap dichter bij de template van de ander, bevestigt onze eigen onvolmaaktheid en ons wezen raakt verder uit zicht. Vorige week schreef ik over verschilmakers, tegenover de prominente maatschappelijke aandacht en vanzelfsprekendheid van gelijkmakers (de term is van voormalig minister Dijkgraaf, die onderwijs beschreef als de grote gelijkmaker, in positieve zin, als zorgdrager voor emancipatie van vrouw en man, arm en rijk, etc.).
Sommige mensen zijn zo anders in hun eigenheid, authenticiteit, dat ze onmogelijk kunnen acteren binnen de lijntjes die de grote gelijkmakers dicteren. Ze vallen bv buiten het schoolsysteem, of hebben een andere beleving van hun gender identiteit. Of ze hebben een andere prikkelverwerking, veel gevoeliger, of juist veel globaler en meer associatief, of ze bezitten een combinatie van twee of meer van deze “afwijkende” andersheden tegelijk, bijvoorbeeld meer gevoelig en detailgericht en tegelijkertijd meer globaal en associatief. Voor deze mensen is het opbouwen van de ander in het zelf niet simpelweg een kwestie van naar school gaan, sociale media volgen (en meer recent, profiteren van het één vinger druk op de prompt systeem dat onder meer ChatGPT biedt om teksten te schrijven, plaatjes te maken, of muziek te generen).
Klik op het plaatje om de song Why I care (Different) te zien/horen, op mijn nieuwe album I've chosen love.
De gezondheidszorg vormt geen uitzondering, ook zij probeert bv "neurodiverse" mensen in categorieën aan elkaar gelijk te maken. Gelijkmaken is nu eenmaal waar de professionele wereld en de economie op draait. Maar alle labels – neurodivers, autistisch, ADD, ADHD, dyslectisch, dyscalculie – zeggen iets over hoe wij (vaak meer de ander in ons dan ons wezen) ons verhouden tot de algemeen als belangrijk geaccepteerde bedachte aspecten, waar ik in de eerste alinea over sprak. Voor mij is het nu de hoogste tijd om me van “mijn” label autisme te ontdoen. Dat label is hooguit de ander in mij, en die staat mijn wezenlijke menswording in de weg. We zijn allemaal in potentie verschilmakers. Op mijn nieuwe album staat Different, een rocksong, waarin ik de frustratie van het gelabeld worden bezing, en de bevrijding: we zijn allemaal anders, en als verschilmakers kunnen we de mensheid redden. Alleen gelijkmakers accepteren, is de ondergang van onze soort!