vrijdag 28 juli 2017

Als de omstandigheden juist zijn....

De kleine prins ontmoet de koning van het universum. Nederig en vol respect vraagt hij of de koning zelfs de zon kan bevelen onder te gaan. "Jazeker, antwoordt de koning terwijl hij op zijn smartwatch kijkt, "kom om 8 minuten over 6 vanavond maar terug". Bedeesd merkt de prins op dat de zon op deze datum dan überhaupt ondergaat. Als reactie krijgt hij dat een wijs bestuurder geen zaken van zijn onderdanen verlangt waar niet aan kan worden voldaan (Antoine de Saint-Exupéry).

Begin jaren '60 waren de omstandigheden gunstig. Muzikale analfabeten konden overal spelen, iedere kroeg op de hoek van iedere straat had een podium voor rock and roll. Jonge muzikanten, die vaak slechts 3 akkoorden konden spelen, en geen noot konden lezen, verenigden zich tot bandjes. Hoe groter hun enthousiasme en drive, hoe sneller ze de afstand tot de professionele op de conservatoria geletterde muzikanten aan vele kanten inliepen. De Beatles en de Stones, bijvoorbeeld, ontwikkelden zich tot muzikale grootheden, waar tegenwoordig zelfs geen conservatorium meer om heen kan. Aan de 3 basisvoorwaarden voor intrinsieke motivatie (Deci en Ryan) werd voldaan: men voelde autonomie (men maakte zelf de liedjes waarin men "demonstreerde" waar men goed is was), ervoer hiermee competentie, en, als derde, verbondenheid (een voor allen en allen voor een!). Wat men niet kon (bijvoorbeeld managen, en produceren) werd door de manager en platenmaatschappij aangevuld. Muzikale analfabeten met een grote afstand tot de muzikale arbeidsmarkt werden een nieuwe standaard, die nu - 50 jaar later - niet meer weg te denken is.

Automatisering en robotisering maken dat nu de omstandigheden rijp zijn voor een nieuwe golf. Hoe sterker de wereld door automatisering/robotisering wordt "gemachineerd", hoe meer overbrugging nodig is. Doordat bijvoorbeeld kinderopvang door gastouderorganisaties sterk geprofessionaliseerd is, is de adaptiviteit hiervan sterk verminderd. Bij onze eerste kinderen paste een buurvrouw op, zij kon altijd, en een telefoontje was genoeg om van alles flexibel te regelen. Nu is het een buitenschoolse opvang, maar word je als ouder geassimileerd binnen het systeem (de accommodatie), met als gevolg dat er veel problemen te overbruggen blijven. Noaberschap 2.0! Er zijn en blijven op de arbeidsmarkt werkzaamheden waar automatisering en robotisering geen of weinig voet aan de grond heeft, zelfs in de techniek. Denk verder aan hand- en spandiensten, het onderwijs, de zorg of kinderopvang. Een gouden kans voor werkwillenden al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wij werken vanuit het lectoraat samen met Mia Nijland (www.topjob.nu). Zij heeft een soort coöperatie opgezet met een diversiteit van mensen qua leeftijd, diploma’s en ervaring, die om welke reden dan ook geen baan (meer) hebben en dit wel graag willen. In afstemming met elkaar voeren ze  opdrachten uit die binnenkomen van lokale bedrijven, publieke organisaties en particulieren. Waar nodig wordt extra hulp ingehuurd bij andere bedrijven of ZZP-ers. Samen doen ze geweldige dingen die leiden tot (nieuwe) zingeving, een goed inkomen voor allen en tevreden opdrachtgevers. De deelnemers ervaren, net als de muzikanten van weleer, autonomie, competentie en verbondenheid. Kortom, de koning beveelt dat er werk is voor iedereen, en dat diversiteit de nieuwe standaard is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Monopoly (SROI2)

Vorige week schreef ik over SROI en het bordspel “ Villagers ”. Mijn zwager wees mij op het beroemde spel Monopoly . De in 1866 geboren Amer...