vrijdag 27 oktober 2017

You don't know what you got until you lose it!

Een week vakantie, samen met mijn lief bij onze vrienden Gerrit en Mirjam in Portugal. De sleur doorbreken, waarin we vaak zo snel aan elkaar voorbij gaan, dat we nauwelijks meer dan een prettige maar geautomatiseerde gewoonte voor elkaar lijken. Terwijl het leven zo kort is, en onze liefde kostbaar. Samen uit de stagnatie, weer opnieuw elkaar en onszelf ontdekken. Waarom neigen we in werk, liefde en alles wat van waarde is toch zo gemakkelijk te verstenen?

In de fysica worden er bij niet-lineaire systemen 4 fasen onderscheiden: groei, stabilisatie, stagnatie en bifurcatie (uiteenvallen of aanzet tot nieuwe groei). Denk aan kauwgum, eerst moet het een prettige vorm krijgen (groei), dan is het prettig en smaakvol (stabiliteit) om ongemerkt over te gaan naar een smakeloze massa (stagnatie), die zo gaat irriteren, dat je hem uitspuwt of een nieuwe toevoegt (bifurcatie). Toegepast op werk (een nieuwe baan) en liefde (relatie/vriendschap) zijn dezelfde 4 stadia te herkennen: ze zijn als lente, zomer, herfst en winter. In de groeifase pas je jezelf aan. Dat vraagt de nieuwe situatie van je. Je aanpassingsvermogen bestaat uit accommoderen (nieuwe denk, doe en geheugen schemata vormen) en assimileren (activiteiten inpassen in de reeds ontwikkelde accommodaties). Het accommoderen kan door inleven, voelen, spiegelen, nadoen, meedoen, instructie, redeneren etc. Kortom, door leren.

Een jong stel accommodeert vaak door bv nachtenlang te praten: definieer of wordt gedefinieerd. Accommoderen, jezelf actief aanpassen, kost veel energie. De groeifase (feitelijk de vorming van adequate accommodaties om de relatie of werkactiviteiten in te kunnen realiseren) vereist dan ook veel energie. Verliefdheid, of grote blijheid met de baan, helpt deze energie voor de groeifase vrij te spelen. Ze gaat geleidelijk over in een fase van stabilisatie. Hierin ben je al veel meer aan het assimileren, hoewel je nog steeds ook actief aan het aanpassen/accommoderen bent. Na verloop van tijd gaat de fase van stabilisatie over in een fase dat de processen volledig geautomatiseerd verlopen. Accommodatie is nog nauwelijks of niet meer nodig. Het assimileren van de activiteiten in de reeds ontstane schemata is voldoende. Voor het brein prettig, de automatische piloot draait op weinig energie en is in principe behoorlijk foutloos. Maar denk aan de kauwgom, de smaak dreigt te verdwijnen, en irritatie ligt op de loer.

Ongewild zit je in een sleur, in stagnatie. En voor een partner of werkgever kan dit storend zijn. Immers, de activiteiten van het bedrijf of de afdeling zijn aan verandering onderhevig, terwijl mensen in de stagnatiefase niet meer vanzelf mee veranderen. Deze fase komt soms net nadat drie tijdelijke contract in een vast contract zijn omgezet. Of als na een paar jaar samenwonen het boterbriefje is getekend. De energie die in de groei en stabilisatiefase vanzelf werd geïnvesteerd in het werk of de relatie, wordt nu aan andere zaken besteed. Dit gaat vroeg of laat wringen, en brengt het werk, of de relatie naar de bifurcatiefase: erop of eronder. Nu uit de sleur stappen en je partner weer echt gaan veroveren, of toezien hoe je lief of jijzelf er met het werk, een ander, of beide vandoor gaat. En dan meehuilen met al die popsongs: torn between your lover and the love you left behind (Queen).

Gelukkig gebeuren er altijd dingen (reorganisaties, verhuizingen, zwanger worden) die eisen dat je opnieuw de pootjes eronder zet, opnieuw in groei komt. Je moet dan wel op je werk, of relatie gericht blijven, en daar ligt in onze snelle en versnipperende wereld een uitdaging. Zonder inspanning is het niet mogelijk vanuit stagnatie opnieuw tot groei te komen. Bifurcatie is noodzakelijk. Conflict, of ongeluk, of pech motiveren tot inspanning, net als zelf het conflict of de grens te zoeken. Of een time out, of een teamuitje, of iets totaal anders gaan doen, zodat je opnieuw de "pootjes eronder " moet zetten. Dat geeft de kans de gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen. Mijn lief en ik hebben er van genoten!

3 opmerkingen:

  1. Ja, ik heb dit een paar keer moeten lezen, de – voor mij – moeilijkst te doorgronden bijdrage op deze blog tot nu toe. Ik begrijp het “in een sleur” geraken gedeelte en de behoefte tot het doorbreken van automatisme. Natuurlijk begrijp ik de metafoor die met kauwgom wordt weergegeven, alleen heb ik – onduidelijk of dit positief of negatief uitgelegd moet worden – tot nu toe niet de mogelijkheid gehad om zo lang door te kauwen om tot het stadium van smakeloosheid te komen. Ik ben een hartochtelijke fantast, zo een die bellen blaast. De geschiedenis leert me (schade en schande) dat ik herhaaldelijk plakkende smurrie rond om mijn mond moest verwijderen omdat de bubblegum bubbel explodeerde. Het lijkt een zichzelf repeterend ritueel dat ik onbewust laat gebeuren, sterker nog, het bevredigd een misschien wel masochistisch trekje. Het is soms beangstigend om geconfronteerd te worden met het gebrek aan concentratie en uithoudingsvermogen die nodig zijn om de eigenschappen van een fris stukje kauwgom ten volle te benutten. Het is echter wellicht een “zegen” dat mijn enthousiasme verdwijnt ver voor de smaak en eigenschappen van kauwgom omslaat in een rubberen massa waaruit alle smaak en flexibiliteit zijn geëxtraheerd. Zeker, er zijn enkele momenten geweest waarop de geblazen bubbel zoveel stabiliteit had dat het een aanwijsbaar professionele, succesvolle kauw partij bleek met een overweldigend resultaat. (werk, school, projecten, sport) Een paar momenten waarop alles wat je ook maar uit een stukje kauwgom kunt halen daadwerkelijk een eervolle vermelding verdienen in de daartoe behorende almanak van prestaties. Het voortborduren op die successen bleek – voor mij – echter een “geestdodende” opgave die me telkens heeft weerhouden van doorkauwen. Het afbraakproces van kleur en smakeloosheid heb ik nooit mogen ervaren. In de liefde heb ik het geluk – of is het mijn verdiende loon – de natuurlijke eigenschappen van een sinaasappelboom te mogen ervaren. De bloesem is al veranderd in groene bolletjes voor de volgende oogst, terwijl we druk bezig zijn de vruchten van dit jaar te plukken. Mijn gebrek aan concentratievermogen, mijn “onvermogen” om de consequenties van mijn te stevig geblazen bubblegum bubbels te doorgronden lijken de ingrediënten voor de steeds weer terugkerende,doch onverwachte, momenten van geluk. Het enige dat ik als signaal nodig blijk te hebben zijn de groene sinaasappeltjes aan de boom, een indicatie dat er volgend jaar weer een oogst is van zoete vruchten. Het maakt me een gelukkig mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, hmmm... maar je schrijft over verdwijnend enthousiasme. Wellicht zit jouw cyclus in enthousiasme!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 1. Groei van enthousiasme, er echt voor gaan, alles opzij gooien, 2. Stabilisatie van de nieuwe business (tot en met successen oogsten) 3. Verveling die ontstaat, stagnatie, niet meer echt investeren, sleur en, tenslotte, 4. Uiteen laten vallen, nthousiast worden voor iets geheel nieuws!

    BeantwoordenVerwijderen

Monopoly (SROI2)

Vorige week schreef ik over SROI en het bordspel “ Villagers ”. Mijn zwager wees mij op het beroemde spel Monopoly . De in 1866 geboren Amer...