vrijdag 1 december 2017

Meet-u-topia: Assessments genereren middelmatigheid!

Als al onze eigenschappen en kenmerken vast zouden liggen, zouden psychologie, onderwijskunde en pedagogiek overbodig zijn. Hooguit speelden ze een bescheiden bijrol om aan te geven onder welke omstandigheden de ingebakken eigenschappen het snelst tot wasdom komen. Er was ook geen culturele ontwikkeling en bij nader inzien geen vooruitgang. Juist daarom is het opmerkelijk dat de mens- en sociale wetenschappen zo druk bezig zijn hun bestaansrecht te ondergraven door bv aangeboren intelligentie (het IQ) te veronderstellen, of door diverse "ingebakken" afwijkingen van het normale te labelen (autisme, dyslectie, etc.) en met een periodiek systeem van "meegekregen" persoonlijkheid (Big 5: 1 extravert of introvert, 2 gericht op anderen of op eigen interesses, 3 (in)contentieus, 4 (in)stabiel en 5 open of gesloten). Hiermee laten deze wetenschappen de kans op een veel relevantere insteek vrijwel geheel links liggen: de continu veranderende mens is gepositioneerd in een eveneens continu veranderende wereld. Hoe zit dat?

Laten we één kwestie - dicht bij mijn vakgebied (psychologie en data-analyse) - nader beschouwen. Meer en meer recruiters grijpen naar computertools die pretenderen te kunnen bepalen of iemand goed bij de baan, of het bedrijf past. Op voorhand, op basis van big-data analyse (machine-leren) wordt gekeken of de pre-dispositie van de kandidaat de organisatie op vooruitgang, stilstand, of achteruitgang zal gaan brengen. Alsof de kandidaat een materiaal is, zeg hout, een polymeer, of een metaal, waarvan je kan berekenen hoe goed het in bv een geplande parkeergarage de draagvloer kan dragen. Als ik het zo opschrijf, hoef ik weinig toe te voegen.... ik vrees dat ik dat wel doe. Waar moet ik beginnen, ik kan wel elke dag een blog vol schrijven gedurende de rest van mijn leven om aan te tonen wat een onzin dit is.

Om te beginnen is praktisch alle vooruitgang gebaseerd op discontinuïteit, bijvoorbeeld op een persoon of groep mensen die niet op voorhand paste in het huidige systeem. Leeralgoritmes vinden terugkijkend in de beschikbare data - retrospectief - een patroon en de predictie is gebaseerd op het continu doorvoeren van dit patroon in de toekomst. Maar als een bedrijf de markt heeft verzadigd met een product of dienst, of een probleem heeft opgelost, zal het een discontinue verandering moeten maken. En de beste kandidaten daarvoor zijn door de trendy recruitment tools buiten de deur gezet! Mensen die anders denken, niet meer pasten in de oude orde, spelen in vooruitgang overal een hoofdrol, van wetenschap tot kunst, van lokaal tot wereldwijd. Een willekeurige selectie: Newton, Beethoven, Einstein, Marie Curie, Turing, Beatles, Madonna, Jobs en Musk. En niet te vergeten, de nieuwe voorzitter van de plaatselijke volkstuin vereniging.

Een bijkomstig punt is dat mensen niet constant zijn. Het is heel goed denkbaar dat iemand op moment A succesvol is in een organisatie, maar op moment B geheel niet, of juist andersom. Mensen veranderen, hun omstandigheden maakt dat ze meer of minder energie hebben, of motivatie, en ook organisaties veranderen. Ieder mens, en iedere organisatie maakt bijvoorbeeld herhaaldelijk de (schuine) S-curve van groei, stabilisatie, stagnatie en bifurcatie door. In je groeifase, als je net ergens werkt, of aan geheel nieuwe werkzaamheden bent begonnen, pas je je makkelijk aan aan veranderende eisen van het werk (of de relatie). Tijdens de stagnatiefase juist helemaal niet, ongeacht je vermeende predispositie. Mensen zijn geen elementen met vaste fysische eigenschappen. Mensen kunnen in verschillende contexten verschillende "persoonlijkheden" laten zien. Iemand kan super extravert op het podium zijn en verlegen buiten het podium (bv David Bowie, Freddy Mercury), of kwetsbaar en onzeker (Lady Gaga). En bij nader inzien zijn zelfs de elementen slechts relatief constant...

De vraag of de mens vooral het resultaat is van predispositie of van positie, kent maar één antwoord. Mijn team bouwt samen met de collega's van de Hanzehogeschool (en een softwarehuis en jobcoachbedrijf) een digitaal instrument gebaseerd op positie. We helpen de werknemer naar zichzelf te kijken, waar hij/zij in de cyclus zit. Geen big-5, geen etiketten, maar een instrument dat met bigdata en machineleren helpt de reflectie te faciliteren. Niet meer en niet minder. Want aanpassen blijft mensenwerk, net als out of the box denken. Daarmee zijn wij niet echt trendy, maar "against all odds" en daar ben ik trots op. Toch hoop ik dat de psychologie ophoudt zichzelf buitenspel te zetten en een positie (proces) wetenschap wordt. De toegepaste psychologie is mede ontstaan doordat mensen de traditionele psychologische wetenschap te academisch vonden. Nogmaals, niet in het systeem passen kan aan het begin van vooruitgang staan! Maar iedere toekomst is in laatste instantie principieel onvoorspelbaar. Deze onvoorspelbaarheid neemt toe naarmate prestaties extremer (geweldig of desastreus) worden. Met andere woorden, de "slimme" recruitment-tools kunnen op zijn best de middelmatigheid in stand houden. Maar daar is geen slimme tool voor nodig; denken vanuit predisposities dient de middelmatigheid al vele jaren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik ben er weer! Een jaar geleden hield het op. Als je spreekt van hoofd en hart, was ik volledig gaan samenvallen met mijn hoofd. De verbind...