vrijdag 9 oktober 2020

Online leiderschap

Al kort na de Lock down in maart, kwam het “schone handen werk” (kantoorwerk, dienstverlening, administratie, onderwijs) weer op gang. Massaal gingen we online verder met vergaderen, offertes uitbrengen, en zelfs de rechtspraak en het onderwijs gingen online. Geen Tech-reus had tot dan toe voor elkaar gekregen, wat Corona moeiteloos lukte, een stille en (achteraf) meestal vreedzame revolutie! Aanvankelijk was er van alle kanten begrip voor de thuiswerkers, van cliënten, leerlingen, en onderling van collega’s. Zelfs meer dan begrip, waardering voor het zo snel binnentreden van een schijnbaar totaal andere werkelijkheid. Ondertussen zie je sleetsheid optreden, studenten die in verzet komen tegen onlineonderwijs, kantoorpersoneel dat weer zoveel mogelijk dagen in de week naar kantoor gaat. Vragen borrelen op. Hoe kon de adaptatie aan een digitale werkelijkheid waar zo veel weerstand tegen was zo soepel verlopen ? Vraagt online werken niet hele andere werknemersvaardigheden?

  

Om met dat laatste te beginnen, ja! Werken online lijkt vooral aan de buitenkant op werken on-site. Hierdoor kon de overstap snel en relatief gemakkelijk gemaakt worden, toen on-site werken door de Lock down tijdelijk geen optie was. De grootste irritaties waren aanvankelijk vooral technisch van aard (slechte verbinding, eruit gegooid worden). Maar technische problemen zijn oplosbaar, en de potentiële voordelen zijn geweldig! Met name het noodzakelijk oplossen van het fileproblemen en het reduceren van verontreiniging door fijnstof en CO2 ten gevolge van de massamobilisatie, kan door thuiswerken een heel stuk gerealiseerd worden. Echter zijn helaas de niet technische problemen van het thuiswerken een stuk hardnekkiger. In Nederland zagen we na de Lock down het werken op locatie weer langzaam maar gestaag terugkomen, en daarmee de files en luchtvervuiling. Nu zitten we in een tweede, zij het lichtere Lock down. Wat zijn dan die hardnekkigere niet technische problemen voor de werknemer? 

 

Laat ik bij mijzelf beginnen. Vanuit mijn rol als lector moet ik mijn team en de studenten stimuleren, enthousiasmeren, aanspreken, motiveren, van repliek voorzien etc. “Managing by walking around”. Daarbij moet ik vooral aanwezig zijn, iedereen wil gezien worden, en een leidinggevende moet zien. Maar vanachter mijn bureau thuis, pratend tegen een beeldscherm lukt me dat simpelweg onvoldoende. Even een praatje tussendoor maken is in de uiterst efficiënte indeling van de online dag feitelijk onmogelijk. Inspireren wordt al snel een monoloog tegen uitgezette microfoons en camera’s. Geen feedback. Vrij zeker ben ik ervan dat als er nu een medewerkerstevredenheid onderzoek zou worden afgenomen, ik als leidinggevende veel lager zou scoren dan “normaal”. Ook mijn eigen collega’s kon ik altijd bellen, maar nu zit iedereen continu in meetings en is de onbereikbaarheid maximaal. Eigenlijk speelt dit al heel lang, betere communicatiemogelijkheden leiden niet vanzelf tot betere communicatie en bereikbaarheid. Ik herinner me nog de tijd dat er geen mobiele telefoons waren, en je eigenlijk iedereen kon bereiken via elkaar met een paar keer bellen. Nu, met mails, SMS, WhatsApp etc. lijken we onbereikbaarder dan ooit. Houten schepen, ijzeren bemanning, stalen schepen, houten bemanning.  

 

Een strategie om met het online werken om te gaan, is elkaar - en daarmee indirect onszelf – nog meer bezig te houden met opdrachtjes, protocollen, verantwoordingdocumenten en kritische prestatie indicatoren. Zo creëren we weerstand, en lijden we, waardoor we voelen dat we er nog toe doen, dat we nog leven. Want veel beangstigender dan accreditaties en kwaliteitsprocedures is de gedachte dat we er niet toe doen. Prachtige zinnen uit Bowie’s Heroes:

We're nothing, and nothing will help us
Maybe we're lying, then you better not stay
But we could be safer, just for one day”

Het “niets” wordt doodgezwegen, weinig mensen hoor je over de onzekerheid of ons werk er eigenlijk wel echt toe doet. Zo makkelijk kon het volledig vervangen worden door bezigheden vanuit de hobbykamer thuis, dat het wellicht met iets meer moeite helemaal opgedoekt kan worden. Scheelt milieubelasting. Wellicht een basisinkomen, zodat we de economie nog wel blijven spekken.

 

Ik geef het toe, ik denk soms dat - omdat er vooral mensen nodig zijn die met hun handen kunnen werken (MBO-ers) –  minder HBO’s en universiteiten geen punt zal zijn. Maar ik moet ook toegeven dat ik ook een Held wil zijn. Mensen die altijd leidinggeven op afstand, hebben ineens mijn interesse. Zelfs Donald Trump, die met gestes van een afstand zijn volgelingen weet te inspireren en zijn (vele) tegenstanders weet te prikkelen! Tijd voor een cursus digitaal leiderschap? Ik meld me aan.  

6 opmerkingen:

  1. > Vraagt online werken niet hele andere werknemersvaardigheden?

    - Is heel veel digitaal werken niet nog steeds papier simuleren? De extra mogelijkheden benutten heeft dat wat te maken met die andere werknemersvaardigheden?


    > Wat zijn dan die hardnekkigere niet technische problemen voor de werknemer? ... “Managing by walking around”.

    - Papier lag vaak op een bureau; nu ligt het op een scherm op datzelfde bureau. ZITTEN we daar ook niet te veel aan vast? te typen en te clicken? Ga weer lekker lopen (in het groen, langs speeltuinen, iets wat inspireert, eventueel samen met collega's op anderhalve meter of tijdzone afstand). Koffie achter je scherm aan je bureau in de ziekmakende kantoortuin, we hebben het grotendeels slechts gedistribueerd. Laten we ons nu nog meer door de (communicatie-)applicaties dwingen? Gaat een frustratie inspiratie opleveren om los te breken? creatiever te zijn? Digitaal kan nu in heel andere vormen (en dan telt een tablet of mobiel gebruiken niet als ongeveer hetzelfde kan met een laptop/desktop). Tussenvormen tussen het traditioneel fysieke en onze rectangle, er is van alles te koop of zelf te bedenken en binnen no-time in elkaar te zetten uit wat de fietskoerier je brengt, of jezelf of je buurman toch nog heeft liggen (of heb je niet zoals zovelen in deze tijd de inhoud van je zolder herontdekt?). Want het gaat hier naast high-tech als augmented reality brillen, ook om meer gebruikelijke dingen gewoon net iets anders combineren/prototypen/knutselen (en dat kunnen MBOers vast beter). Gebruiken we te weinig dimensies, diversiteit in communicatie/talen, hardere exactere data én fijnere visuals/interactie én inspirerende/prikkelende gestes/gebaren? We zijn van cubicle naar rectangle gegaan. Jij voelt 'm wellicht al aankomen. Juist nu is het moment om "The Humane Representation of Thought" te promoten, maar dan met de verplichting erbij het niet zittend achter je standaard bureau te bekijken (zet een mini-beamer op je hoofd en loop rond?). Zou dat bij digitaal leiderschap horen: Juist mensen even weg te sturen uit hun standaard applicaties en documenten? Gewoon af en toe eens wat anders/'raars' proberen kan heel gezond zijn (zolang het maar niet stemmen op een idioot is) en het resultaat of the great failure kan anderen weer helpen. Even de boel opschudden? Groter denken begint met jezelf de ruimte te bieden voor je denken, help mensen daarom ten eerste opstaan en bewegen.

    Ruud (die nu de schermpjes aan de binnenkant van z'n oogleden gaat bekijken)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ruud, Dank voor je inspirerende reactie, ik voel de cursus al in jouw brein opborrelen! Laten we binnenkort een stuk gaan wandelen en de mogelijkheden bespreken ...

      Verwijderen
    2. Zijn die overleggen voor, na, en tussen het 'echte' werk door? Waar is het overleggen TIJDENS het echte werk? Of noemden we dat pre-Corona over en weer gestoord worden? Of juist de kleine dingetjes waardoor we van elkaar leren (en daarmee continu verbeteren), maar die on-line lastiger zijn? We kunnen allicht eens (hoewel voor een andere toepassing) wat openheid van gedachten proberen uit deze pagina en specifieke alinea: https://en.wikipedia.org/wiki/Pair_programming#Remote_pair_programming

      Maar inderdaad, mooie onderwerpen voor tijdens een wandeling.

      Verwijderen
    3. Mooie over pair programming waar mijns inziens voor heel andere activiteiten ook veel uit te leren valt: https://youtu.be/aItVJprLYkg

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Monopoly (SROI2)

Vorige week schreef ik over SROI en het bordspel “ Villagers ”. Mijn zwager wees mij op het beroemde spel Monopoly . De in 1866 geboren Amer...