Het is herfstvakantie. Heerlijk mijmeren, een bockbiertje … Sommige sectoren staan zich voor op traditie, zoals bijvoorbeeld dranken als bier, whisky en wijn, en andere sectoren staan zich voor op continu vernieuwen om naar een steeds betere kwaliteit te komen, zoals wasmiddelproducenten en (high) tech. Vanzelfsprekend is dat sectoren aan beide kanten van het spectrum met de door hen gekozen marketingstrategie – traditie of continu verbeteren van de kwaliteit – in feite onzin verkopen. Het meeste bier dat vandaag de dag wordt gebrouwen komt uit een volledig geautomatiseerde en (deels) gerobotiseerde productiefabriek, en veel wasmiddelen gebruiken nog steeds in grote lijnen dezelfde formules als 40 jaar geleden. Toch vind ik het jezelf voorstaan op traditie veel minder irritant, dan alle leugens over continu verbeteren. Als kind van 4 hoorde ik al op de radio roepen dat Ajax nu nog schoner wast, en als ik alle jaarlijkse beloftes tot verbetering in de 56 jaar die sindsdien verstreken zijn bij elkaar optel, dan is een pak Ajax, of Witte Reus naast de vuile was zetten voldoende om even later een perfect schone was te hebben. En continu verbeteren van technologie? Ook onzin!
Toen ik 4 was, hadden mijn ouders een Electrolux stofzuiger.
Toegegeven, het ding maakte, zo herinner ik me, enorm veel herrie. Maar hij
werkte altijd, onophoudelijk. Toen in 9 was kochten mijn ouders een Miele, en
die is heel lang gebleven. Toen ik op kamers ging, kreeg ik hem mee en kochten
zij een nieuwe. De slangen gingen stuk van de mijne, maar het ding was toen 15 jaar en ik kocht ook een nieuwe. Zo stil mogelijk. En weer één, en weer één.
Ondertussen heb ik met Victorine twee jaar geleden mijn 12de (!)
stofzuiger gekocht, een Bosch met sensortechnologie. Intelligent! Het ding gaat
om de haverklap uit, omdat de sensor “iets” meet. Bah, waardeloos. Hetzelfde
met mijn wasdroger, een iets duurdere, met artificial intelligence (merk
Siemens). Sensoren geven continu de raarste foutmeldingen en de
bedieningstoetsen zijn geen schakelaars meer (want die kunnen stuk gaan, aldus
de folder) maar sensoren. Al 2 keer is de monteur erbij geweest, en die kan
niet anders dan zeggen dat je vooral resoluut de sensoren moet indrukken.
Vandaag kreeg ik hem helemaal niet meer aan de praat, en hij is nu 2 jaar en
een maand …
Zojuist heb ik op het internet gezocht naar een nieuwe
stofzuiger en een nieuwe wasdroger (ja ik weet het, duurzaamheid heb ik wel
hoog in het vaandel, maar kennelijk de hightech fabrikanten niet, al staan hun
folders er vol van), maar dan zonder “smart” technology. Immers, een stofzuiger
moet gewoon een goede elektromotor hebben, en vroeger gingen die ook zonder
allemaal “beschermingen tegen overbelasting” jaren mee. En een wasdroger ook
zonder “intelligence”. En wat denk je, ze zijn gewoon niet meer te koop! Van
ellende neem ik maar een biertje van een traditioneel merk. Maar dan lees ik
dat er tegenwoordig hele andere genetisch gemodificeerde granen en hop zijn
verwerkt. Zou ik er daarom tegenwoordig steeds hoofdpijn van krijgen? Het ligt
vast aan het bockbier, proost!
Allereerst een tip: Bewaar de slangen en accessoires van je oude stofzuiger, koop een simpele "as zuiger" (worden verkocht als speciaal ontworpen voor het leegzuigen van je houtkachel, maar zijn in principe de meest basale stofzuigers die te koop zijn), en al je problemen qua stofzuigen zijn opgelost. (29,95 inclusief hepa filter - Vonroc, Zwolle bijvoorbeeld, maar ook verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten). Je moet er wel zelf een paar wieltjes onder monteren...
BeantwoordenVerwijderenEr is wel een traditie verloren gegaan helaas; "kwaliteit". Vroeger (ja, soms is die emotionele uitdrukking een waarachtige werkelijkheid) was alles beter. Technisch minder "vooruitstrevend" maar bijvoorbeeld een wasmachine ging toch echt 25 jaar mee. Het "bovenlader concept" waarbij een trommel roteert tussen 2 (kogel)lagers is daar zo'n voorbeeld van. Waarom er zo'n hang naar wasgoed staren achter een glazen deur is ingeslopen kan ik ook niet verklaren. Het enige dat al die "technologische vooruitgang" heeft bewerkstelligd is meer afhankelijkheid van ondoorgrondelijke techniek, waarbij problemen slechts door een handjevol specialisten kunnen worden verholpen (digitale analyse, vervangen van niet functionerende "modules"), repareren ansich is een handeling uit het verleden. Het milieu en de natuur zijn de dupe. Het kleine beetje voordeel qua energie efficiency gaat verloren bij de productie van steeds meer apparaten die steeds minder lang functioneren. Dit geldt niet alleen voor huishoudelijke apparaten maar ook voor auto's en zelfs huizen. Het zogenaamde "smart" is helemaal niet zo slim.
Een 30 jaar oude stofzuiger of wasmachine, met een qua Europese regelgeving overschrijdend wattage, is compleet "milieu neutraal" als de energie die het gebruikt "schoon" is! Een 40 jaar oude auto, nog steeds in bezit van de eerste eigenaar, laat een veel kleinere "voetafdruk" achter in het milieu (ondanks de wat meer vervuilende uitstoot) dan de 12 auto's die zijn buurman reed omdat hij iedere 3 jaar een nieuwe, wellicht zuinigere en minder vervuilende, kocht. Plaatselijk is daar een klein voordeel (luchtvervuiling technisch), maar de productie (grondstoffen, energie) van die 12 auto's maakt dat de "milieuwinst" negatief is ten opzichte van die 40 jaar oude auto. Duurzaamheid laat zich meestal zien in simpelheid, levensduur en kwaliteit, niet in zogenaamd technisch en futuristisch vernuft.
Oh.. die wasdroger vervangen hoeft geen hersenkrakend process te zijn. 2 palen, 20 meter waslijn en wat knijpers! (grapje)
Groeten uit Portugal
(waar m.u.v. de laptop waarop dit is geschreven, analoog en simple hoog in het vaandel staan!)
Dank voor je reactie, Gerrit, een blog op zich, en ik ben het volkomen met je eens!
BeantwoordenVerwijderen