vrijdag 12 maart 2021

Democratie 2.0

Een vriend van me stelde dat het wellicht minstens zo belangrijk is om in plaats van voor iemand te stemmen, ook je stem te kunnen inzetten om tegen iemand te stemmen. Gevoelsmatig snap ik deze beweging zeker, met slechts één stem te vergeven per persoon, zal dit niet lichtvoetig worden gedaan. YouTube, bijvoorbeeld, biedt de mogelijkheid om een duimpje omlaag te doen, wat toch ook tot hele vervelende (puber) interacties kan leiden, waarbij de enkeling die de kop boven het maaiveld uit durft te steken met een liedje, of een clipje, door afgunstige of ronduit jaloerse leeftijdgenoten in alle kwetsbaarheid stevig gedecimeerd kan worden. Om dat te voorkomen, zo stelt mijn vriend voor, stem je dus voor, of tegen iemand. Hij geeft hiermee aan dat democratie in de huidige wereld roept om op een nieuwe wijze vorm gegeven te worden.

 

Tja, het is opvallend dat we bij praktisch alle hedendaagse versies van traditionele systemen, zoals het onderwijs, het aansturen van bedrijven, de economie etc. spreken van 2.0 of zelfs 3.0, terwijl onze democratie nog steeds volgens oeroud model is georganiseerd. Bijvoorbeeld bier- en whiskymerken beroepen zich op eeuwenoude tradities enerzijds, en bijvoorbeeld wasmiddelen claimen al sinds jaar en dag elk jaar totaal vernieuwd te zijn. Beide uitersten liegen dat ze groen zien, productielijnen in brouwerijen zijn bijvoorbeeld vaak volledig computergestuurd en de “totale vernieuwing” van wasmiddelen gaat vaak niet verder dan de nieuwe letterfonts van de uitroeptekens op de verpakking. In tegenstelling tot bierproducenten, kan democratie zich terecht voorstaan op traditie voor, en is daarmee bij uitstek het terrein geworden van … populisten!

 

Populisten staan, zo zeggen ze, voor de belangen van de “gewone” man of vrouw. Echter, door de grootschalige smart-technologische revolutie (het internet, de sociale media, de wereldwijde streamingdiensten) is de “gewone” mens voortdurend aan herdefinitie onderhevig. Populisme is gaan staan voor een beweging met de rug naar de toekomst, gericht op een wereld die er al lang niet meer is. Nostalgie en sentiment. Niet populistische politici zijn gericht op de toekomst en daarbij op de wereldomvattende problemen. Ze staan daarmee bij grote groepen burgers al direct met 1-0 achter. Net als de populisten, moeten ook zij zich verkleden als Jan of Katrien Klaassen, zodat ook zij in verkiezingstijd de als politieke poppenkast vermomde publieke arena kunnen betreden met oneliners en dooddoeners. Maar vooral moeten ze hun “niet traditionele” bijzonderheden weg houden, onder het publieke vergrootglas vandaan. Zelfs het geslacht (vrouw, bijvoorbeeld) kan al zo’n bijzonderheid worden, die in de strijd geworpen kan worden om te proberen de politieke tegenstanders buiten spel te zetten: Hoekstra (CDA) meende de voorvrouw van D66 te kunnen framen door haar “tante” Kaag te noemen. Bah. Goedkoop scoren is overigens vaak het meest weggelegd voor populisten, zij trekken vaak demagogisch aan het langste eind. Hierdoor wordt het politiek landsbestuur dan weer extra ondermijnd, want populistische prietpraat over een lang vervlogen verleden geeft geen of weinig daadkracht, terwijl daadkracht nodig is om zich op de toekomst en haar grote uitdagingen te kunnen richten.

 

Kijk, hier zou technologie kunnen helpen democratie uit de greep van traditie en daarmee populisme te bevrijden. De 37 politieke partijen waar nu op gestemd kan worden hebben praktisch allemaal één of meerdere thema’s die voor de toekomst van ons land, ons continent en/of onze planeet van belang is. Als iedere nieuwe partij zou moeten aantonen dat het minimaal 50% nieuwe inzichten/issues oplevert, dan zouden er maar een paar partijen overblijven! Zo vind ik besturen van zorg en onderwijs door professionals (artsen, verpleegkundigen, leraren etc.) in plaats van door zakenlui een belangrijk item (NLBeter). Tegelijkertijd is daarmee het smelten van de poolkappen, continu afnemende bio- en culturele diversiteit, milieu- en klimaatproblemen niet aangepakt, en helaas is het daar 1 minuut voor 12! Partijen die deze problemen serieus nemen, zijn er zeker, maar feitelijk zou het goed zijn als we ook echt voor de thema’s kunnen stemmen. Een soort digitale stemwijzer, en vervolgens de politici niet perse per partij, maar per thema te laten aanpakken. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Volt samen aan de slag voor milieu, duurzaamheid en zorg voor onze niet menselijke medebewoners van de planeet en daarbij voor thema’s als stoppen met afbraak en meer professionele zeggenschap in publieke sector, een vleugje NLBeter! Of dan misschien een combinatie: digitaal stemmen op thema’s en 1 stem voor of tegen een geprofileerde politicus?

5 opmerkingen:

  1. Een update is zeker nodig. Rijke bejaarde partijbonzen zijn over een paar jaar dood, maar drukken een grote stempel op de leefbaarheid van onze planeet, ook van miljoenen die nog niet eens mogen stemmen maar zich vaak des te meer bewust zijn wat hen te wachten staat (check hun geestelijke gezondheid).

    Op de basisschool heb je ieder jaar 1 juf (soms meester) die (bijna) alles onderwijst. Op de middelbare school lukt dit niet meer, blijft het bij 1, soms 2 vakken per docent. Bij grotere politieke partijen worden de onderwerpen wel verdeeld, maar stemmen ze allemaal mee. Maar tussen onderwerpen moet je toch afstemmen (minder vluchtelingen willen in NL, maar tegelijkertijd meer klimaatvluchtelingen veroorzaken zou bijvoorbeeld gek zijn) en niet alles kan vooraf in 1 onderwerpvakje danwel coalitieakkoord. En partijen zouden nuttig moeten zijn om daarbinnen al bezig te zijn met consistentie. Maar partijen profileren zich vooral op een handjevol onderwerpen en bepalen de kieslijst met een handjevol partijbonzen. Wat als we volgorde na stemmen bepalen, obv aantal stemmen? Of het systeem dat Omtzigt wil? Lastige is dan echter weer dat er een behoorlijke overlap is tussen sterk pro-Omtzigt en zal-nooit-CDA-stemmen.

    Of zullen we compenseren voor fouten uit het verleden? Verfrissend inhoudelijk al die vrouwelijke lijsttrekkers namelijk ...
    Nadat Rutte en Wilders gister een wedstrijdje verplassen deden (wie kan het beste alle problemen van miljoenen mensen toeschuiven aan een paar duizend nieuwkomers ipv ook maar deels aan zichzelf), vroeg ik me af of we mannen niet een tijdje kunnen weren uit politiek en stemhokje.

    Nou ja, deze keer stem ik (toevallig) op de partij waar de hoogst verkiesbare man op de laagste plek staat. Ik stem echter op een vrouw die daar nog weer iets onder staat, omdat zij in haar portefeuille heeft te strijden tegen politici die denken met politieke wetten de wetten der natuurkunde te overrulen: boomverbranding geeft enorme netto CO2-toename, en onze apparaten mogen er energie van krijgen, maar mensen netto niet.

    Politiek, een vermoeiend onderwerp.
    Ik ga even opladen in het bos.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie beschouwing, Ruud, en mee eens! Consistentie tussen de onderwerpen is van belang! Sommige onderwerpen zij mi geen politieke keuze meer, geen mening, maar feiten, waarop geacteerd moet worden, zoals klimaat, milieu, (potentieel) ondermijnen van menswaardigheid door onstuitbare economie (eindeloze groei uit eindige middelen) en technologie (het overkomt ons, we moeten mee... waarom?). Dus bestuur moet, ongeacht de partij, of religie, verantwoordelijkheid nemen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. - Compromissen in politiek zijn vaak prima, maar dingen slechts ter wisselgeld in programma zetten bedrog.

    - Piratenpartij heeft veel nagedacht, onderzocht en ook gebruik gemaakt van nieuwe democratische methoden, luister bijv. https://youtu.be/a-u0mKlhceo

    - Modellen achter doorrekeningen (van bijv. PBL) openbaar maken. Op zo'n manier dat iedere burger er mee kan spelen, kan proberen wat aan knoppen draaien voor effect heeft en dat vergelijken met o.a. partijen en andere spellers.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Laatste woord vorige reactie moest spelers zijn ipv spellers. Stop de tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een test samenhang partijprogramma's: https://gogomo.org/samenhang/

    BeantwoordenVerwijderen

Monopoly (SROI2)

Vorige week schreef ik over SROI en het bordspel “ Villagers ”. Mijn zwager wees mij op het beroemde spel Monopoly . De in 1866 geboren Amer...