donderdag 7 april 2022

De oplossing ligt niet extern, maar ... IDG's!

Afgelopen maandag wees Willemien Vreugdenhil (kwartiermaker Citydeal Impact Ondernemen bij Ministerie van BZK) me er bij toeval op, ik had er nog nooit van  gehoord: de IDG’s, ofwel Inner Development Goals. Hoewel dit initiatief op iedere respectabele universiteit op de wereld had moeten ontstaan, ging ik er van uit dat het nog wel een jaar of 10 zou duren eer we de focus op onszelf als mensen zouden zetten in plaats van telkens harder op externe technologische oplossingen te gaan inzetten om de grote problemen aan te pakken. Maar het initiatief is er, en ook al in verbinding met universiteiten als Harvard en Oxford. Ik vind het echt een prachtig initiatief! Wat is het?

Naast de in 2015 door de VN geformuleerde Sustainable Development Goals om mondiaal in 2030 een duurzame wereld te hebben - geen armoede meer, goed onderwijs voor iedereen, etc. – ontstonden vanaf 2019 in Zweden de IDG’s, een aanvullend initiatief, noodzakelijk geacht om de 17 SDG’s te kunnen halen. Idee achter het initiatief is dat we in de (dominante) westerse wereld de laatste eeuwen de grote problemen vooral technologisch zijn gaan “oplossen”, en dat deze oplossingsrichting zelf een groot deel van die problemen zijn geworden. Technocratisch hebben we de grens bereikt van hoe we extern onze klimaat-, diversiteit- en voortbestaan problemen op de planeet kunnen aanpakken. In de film op de website van innerdevelopmentgoals.org horen we dat “at the core we are the problem. The way that we’re acting in the world, and the way that we are solving problems is the problem” (Erik Fernholm, oprichter en directeur van het Zweedse 29k). 

Het echte probleem zijn wij dus zelf, zo wordt in dezelfde film op de IDG-site gesteld: egoïsme, hebzucht en apathie. Door onze fixatie op externe oplossingen – technocratie, zijn we onze innerlijke capaciteiten om de (globale) problemen aan te pakken gaan negeren. Voor welbevinden en mentale gezondheid kijken we steeds meer ook naar externe oplossingen, nieuwe technologieën, maar die brengen ons vooral verder weg van onze Inner Development Goals. De groep achter IDG heeft ondertussen in samenwerking met een internationaal team een raamwerk ontwikkeld dat het werken aan de VN SDG’s kan bevorderen. Het bestaat uit 5 categorieën – 1. Zijn (relatie tot jezelf/goed in je vel zitten), 2. Denken (cognitieve vaardigheden), 3. Relateren (geven om zowel de anderen als de wereld), 4. Samenwerken (sociale vaardigheden) en 5. Praktiseren (moed, creativiteit, optimisme en doorzettingsvermogen) – met bij elkaar 23 skills en eigenschappen waarin mensen zich kunnen ontwikkelen.

Dit is in mijn ogen een heel belangrijk initiatief, omdat de VN SDG’s nog steeds de deur wagenwijd openzet voor nog meer technologie, zonder de noodzaak dat we iets aan ons eigen gedrag en wat daaronder ligt te doen. In de afgelopen jaren ben ik er in mijn werk van overtuigd geraakt dat juist daar het probleem ligt: wij gedragen ons als rupsjes-nooit-genoeg in never-ending-land en gaan er massaal vanuit dat uit de wetenschappelijke en technologische laboratoria door middel van nieuwe technologieën de oplossingen komen om de schadelijke gevolgen van dat gedrag beheersbaar te maken. Maar, zoals mijn collega Attila Németh (lector Modelleren van Maatschappelijke Impact) zo treffend stelt, als je een overstroming hebt, is dat een probleem. Als je vervolgens een dijk bouwt los je dat probleem wellicht op, totdat er een dijkdoorbraak plaatsvindt. Dan heb je een groot probleem. Als je de dijk vervolgens nog hoger bouwt, vanwege het steeds verder stijgende water, dan heb je een geweldig probleem opgelost, totdat ook die dijk doorbreekt, want dan heb je een ontzettend groot probleem.

Echte oplossingen moeten we niet enkel buiten onszelf zoeken, maar vooral binnen onszelf. Daar is veel te weinig aandacht op gericht, en juist doordat al het onderzoek vooral extern bekostigd moet worden, en gericht moet zijn op uitdagingen van ondernemingen, zijn we beslist niet vanzelfsprekend gericht op de IDG’s. Juist een psychologische faculteit zou zich hierop moeten richten, gedragsverandering, kennisoverdracht en inzicht verhogen. Want we hoeven niet de toekomst te lijf te gaan als ofwel (onheil) profeten (het gaat mis!) of tovenaars (we vinden wel een technologische oplossing). Daarin zit weer dat dualisme, waar-onwaar, nieuws-fakenieuws. De waarheid en onze kansen liggen in integratie, en de IDG’s vormen een geweldig begin! 


4 opmerkingen:

  1. Interesting. Weer naar introspectie, mooie aanvulling oo de technologische middelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kreinin, H., Aigner, E. From “Decent work and economic growth” to “Sustainable work and economic degrowth”: a new framework for SDG 8. Empirica 49, 281–311 (2022). https://doi.org/10.1007/s10663-021-09526-5
    stelt dat de 'groene groei' uit de SDGs helemaal niet sustainable is en dat je naar 'degrowth' moet, een soort krimp.
    "degreed or degrade" (zonder hebzucht te minderen kun je leefbaarheid planeet snel helemaal afschrijven) zou ik er aan toe willen voegen.
    Ik zie in de lijst van de INNER Development Goals o.a. "Self-awareness; Ability to be in reflective contact with own thoughts, feelings and desires; having a realistic self-image and ability to regulate oneself." waar hebzucht denk ik o.a. onder past. En misschien valt er wel meer in de IDGs terug te vinden van de 7 hoofdzonden. Pas wanneer we massaal met onze hebzucht aan de slag gaan, gaan we invloed van BIG GREED (BIG TECH, BIG OIL, BIG AGRO, etc.) doorzien en kunnen we er wat aan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Degrowth is een interessant thema! En idd, SDG op zich is minder sustainable dan het lijkt. Mooie reactie, dank!

    BeantwoordenVerwijderen

Monopoly (SROI2)

Vorige week schreef ik over SROI en het bordspel “ Villagers ”. Mijn zwager wees mij op het beroemde spel Monopoly . De in 1866 geboren Amer...