donderdag 5 mei 2022

Onbezonnen

Zwaar werk, vakantie houden! Deze week zitten we in de Ardennen, in Spa, met onze tent op een camping. Heerlijk wandelen, waarbij onze 14 maand jonge zwarte Labrador Miep onbezonnen alle wandelingen minstens 3 keer doet. In het nieuws lees ik over een onderzoek van Amerikaanse snit, waarin naar voren komt dat het ras van de hond weinig bepalend is voor wat betreft de “persoonlijkheid” of het karakter van de hond. Nu is persoonlijkheid natuurlijk sowieso een antropomorf begrip, maar dat zijn al onze beschrijvingen, we kunnen onmogelijk onszelf buiten onze eigen menselijke natuur plaatsen. Tja, toegegeven, de wetenschap streeft waardevrijheid na, en laat daarmee waarheid en de kennis daarover samenvallen (systematisch, analytisch, toetsbaar, u kent de rijtjes ongetwijfeld uit het hoofd…). Het probleem is echter dat telkens weer de gezochte fusie tussen waarheid en kennis lijkt te wijken, wanneer er “beter”, of vanuit een ander perspectief wordt gekeken. 

Vanuit de heerlijke vakantiewandelingen zien we een LinkedIn post van een Afrikaanse collega professor dat in Oost Afrika het regenseizoen nog steeds geen regen heeft gebracht en dat de temperaturen nu tot 56 graden zijn opgelopen. Vele mensen sterven nu op deze schijnbaar vergeten plek waar de klimaatcrisis zich aftekent terwijl een klimaatramp zich afspeelt: 100 miljoen levens staan op het spel. Ze vraagt zich af waarom dit geen wereld nieuws is; op de mainstreammedia lezen we er niets over. Over wat we daar wel lezen, kom ik zo terug. John Lennon zong het ooit zo treffend: 

Keep you doped with religion and sex and TV 
And you think you're so clever and classless and free”
. 

Op LinkedIn lees ik vervolgens een post van lector Kees Klomp, die wijst op een ander bericht dat volgens hem wereldnieuws zou moeten zijn. Ook met hem kan ik het niet anders dan eens zijn: de 6de van de 9 planetaire grenzen is deze week overtreden, de grenzen waarbinnen de mensheid moet blijven om duurzaam van de planeet gebruik te kunnen blijven maken. Dit keer betreft het consumptiewater. Ook voor het “echte nieuws”, van o.m. de NOS is dit kennelijk niet de moeite van het vermelden waard. 

Wat lezen we wel op de MSM? Dat "wij" met z’n allen recht hebben op vliegvakanties, maar dat personeel krapte op Schiphol roet in het eten gooit. Ook worden we op diverse (amusement) nieuws platforms "getrakteerd" op ongenoegen over grensoverschrijdend seksueel gedrag van foute types als Johan Derksen, die vast niet vanwege hun onsterfelijke wijsheid (en al helemaal niet intelligentie) worden ingehuurd om de dagelijkse nieuwsfeiten te becommentariĆ«ren. Net als Ali B voldoet hij hierdoor niet meer, of toch wel, de publieke schandpaal is nog steeds amusement. Dat nieuws over het overvolle Schiphol, toont aan de managers daar niet alleen het klimaat verzieken, maar ook nog eens niet kunnen managen. Of misschien toch, de publieke opinie: nu de zaak in de soep loopt lijkt de conclusie niet te zijn dat we moeten stoppen met massaal uitvliegen, maar dat Lelystad snel een tweede luchthaven moet openen. Hoe heette die film ook weer, waar het onafwendbare op de aarde afkwam, maar de meeste mensen weigerden omhoog te kijken? Oh ja, Don’t look up!

Onze Labrador is super gezeglijk. Van het weekend, net voor de trip naar de Ardennen, kochten we via Marktplaats een paar oude deuren, voor een nieuwe werkkamer die we in de schuur aan het timmeren zijn. De verkoper had een prachtige en hele trouwe en voor hem lieve hond, een Boerboel. Groot, zelfstandig, uit Zuid-Afrika van origine, waar deze honden volkomen zelfstandig de strikte scheidingen tussen mijn en dein wisten te behoeden, soms met fatale afloop voor de “indringer”. De hond begroet ons allervriendelijkst en neemt gretig onze knuffels in ontvangst. Als ik met de door mij gekochte antieke deur het hek uit wil lopen, zegt de allervriendelijkste verkoper: "wacht, ik moet de hond weghouden, want hij heeft de buurman al een paar keer gegrepen toen die wegliep, ondanks dat de man hem de hele avond had geaaid". Persoonlijkheid is sowieso een lastig begrip, wie we zijn, hoe we reageren, het is altijd contextafhankelijk. Wij hebben onze mond vol over Johan Derksen, en over AliB van de Voice of Holland, maar kort geleden was er een documentaire van de EO waarin ernstige misstanden in de jeugdzorg (met onder meer groepsverzorgers die minderjarigen misbruikten) aan bod kwamen, zonder dat het in de MSM ook maar een rimpeling deed veroorzaken. Met een paar simpele zondebokken, of quasi-wetenschappelijke antropomorfe hondduidingen lijken we onze onrust over o.m. klimaat, milieu en seksueel wangedrag af te kopen. Waarden loos en waardeloos liggen vaak dichter bij elkaar dan we denken. Kortom, wat wel en geen nieuws is, "it’s just what we fake”. Maar hoe dan ook, ik geniet van onze vakantie, van de heerlijke ontspanning en inspanning, en van onze heerlijk jonge hond. Don’t look up

PS voor onderzoekers die tijd overhouden, volgens mij is er iets fout in het DNA van jonge Duitse grote auto’s, in vergelijking met Japanse auto’s: hier in de Ardennen remmen ze niet af voor mijn gezin en mij, wijken niet of nauwelijks uit, terwijl de Japanse auto’s dat bijna steevast wel doen. Wat is daar toch aan de hand?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Monopoly (SROI2)

Vorige week schreef ik over SROI en het bordspel “ Villagers ”. Mijn zwager wees mij op het beroemde spel Monopoly . De in 1866 geboren Amer...