donderdag 13 juli 2023

Lastige vragen voor in de vakantie!

Gezinshereniging, asielzoekers? Het kabinet viel erover. Over grenzen, behoefte aan hekken zetten. Maar wat willen we beschermen, waaromheen zetten we hekken? Om “ons” land, of om een regio, stad, of gemeente? Om een idee misschien, of om een reeks verworvenheden? Om bezit? Om alles dat we met onze koopmansgeest op fossiele brandstoffen hebben gebouwd? Bijvoorbeeld om plastics en andere rommel, die we als innovatie over de ruggen van anderen - slaven, landarbeiders, en weer later arbeidsimmigranten – en vervolgens de planeet zijn gaan exploiteren?

Het gevoel van onbeschermd zijn en de behoefte aan hekken bouwen, begrijp ik. 24/7 worden we in de onbegrensde – globale – technocratie tot data gereduceerd, gesurveilleerd. Camera’s, in de publieke ruimte, thuis, overal. Op het internet vechten bedrijven via algoritmes continu om onze aandacht. Surveillance advertising, heet het, data als het hedendaags digitale goud. Regelmatig voelen we ons alleen, onbeschermd voor emoties als eenzaamheid, zinloosheid en zelfs hopeloosheid. Maar waarom halen wij oorzaak en gevolg door elkaar? Mens en menselijkheid worden bedreigd, ze schreeuwen om bevrijding, toch niet om achter hekken te worden opgesloten? Of beseffen we dat wij niet kunnen vluchten? Waarom zij dan wel? Wanen wij ons vrij zolang er niemand vlucht? Zijn we bang dat asielstromen ten koste gaan van “onze” woonruimte, of erger, budgetten voor bijvoorbeeld onderwijs, wetenschap en ruimtevaart? Verkwanselen we onze illusoire kansen om uit te kunnen wijken naar een andere planeet, waar we opnieuw zouden kunnen beginnen? Zijn we bang dat straks de halve wereld op de vlucht is? Zijn alleen asielzoekers welkom die uit oorlog komen? Waarom niet zij wiens oogsten mislukken en leefomstandigheden cultureel uitgemolken en abominabel zijn geworden, mede door onze gigantisch uit de hand gelopen planetaire voetafdruk? Of onder de voet gelopen handafdruk! Nogmaals, om welke (koopman) gedachten zetten we eigenlijk een hek?

Het is, zo zal u duidelijk zijn, eenvoudiger meer vragen te stellen dan tien wijzen kunnen antwoorden. Of duizend, of miljoen, of 8 miljard... Of biedt het internet antwoorden? Het internet is grenzeloos, net als onze reislust, en handelsgeest. We gaan waar we willen, denken we, als avonturiers in een vrije wereld. Naar de stembus, waarom, eigenlijk, wat kan ons dat kleine landje schelen? Netflix, social media, it’s global, en veel jongeren spreken en lezen uitsluitend Engels. Colonized by big tech & basic English. Hoeveel ruimte heeft een regering ook alweer om te kunnen beslissen? De speelruimte is zeer gering, technocratie heeft democratie op vele fronten vervangen, en minstens vertraagt, waardoor vertragen en verbinden aan de kant van het publiek essentieel is, maar aan de kant van bestuur zo ongeveer fataal.

Verwarrend en vol van paradoxen: ingrijpen is nodig, maar onmogelijk, vrees ik, en juist stemmen op simplisme zal onze lethargie doen toenemen. Paradoxaal: echte verandering is nodig, speelruimte is in de complexe geglobaliseerde wereld zeer gering, en waar simplisme in complexiteit die iedereen boven het hoofd is gegroeid de meeste aantrekkingskracht heeft, zijn nostalgische sentimenten die daarin doorklinken elke dag ietsje meer onbereikbaar. Zekerheid is dat alle innovaties tot de deplorabele staat van de wereld van vandaag hebben geleid, en de wereld er elke nieuwe dag een beetje slechter voorstaat dan de vorige (klimaat, biodiversiteit, etc.). Daarentegen is het groeipotentieel van onze menselijkheid elke dag een beetje groter!

Echt, ik begrijp de roep om hekken, maar het gaat niets helpen! We zullen echt moeten leren oorzaak en gevolg van elkaar te onderscheiden. Scholing? Vandaag lees ik dat een groep autistische leerlingen van ITVitae van de AIVD-kerstpuzzel alle 32 vragen wist op te lossen. Uitzonderlijke intelligentie! Veel kandidaten waren op school uitgevallen…

Paradoxaal. We moeten “terug” naar kleinere schalen, naar regionale verbinding en productie, maar tegelijkertijd hebben we de hele wereld aan elkaar geknoopt, digitaal, en in talloze afspraken en verdragen. De problemen – klimaat, biodiversiteit, afname culturele diversiteit, milieuvervuiling, planetaire grenzen – zijn niet meer aan regio’s gebonden, dus we hebben elkaar nodig, grootschalig, met als doel weer af te kunnen schalen. Weg met de illusie dat technologie ons gaat redden. Terug naar onszelf, maar dan wel in verbinding, de Inner Development Goals wijzen de weg: Zijn, Denken, Verbinden met de wereld, Samenwerken, en Vormgeven van duurzame verandering. Ik wens u een fijne vakantie, met veel wijsheid, verbinding en liefde toe!

5 opmerkingen:

  1. Wat is intrinsieke complexiteit en wat is eigenlijk Artificial Complexity (AC) binnen de bizar snel veranderende planeet? Hiƫrarchie, macht, allerlei afspraken en grenzen kunnen nogal een update gebruiken. Artificial Intelligence (AI) zal AC niet oplossen; meer het wiebelende [=understatement] kaartenhuis nog hoger maken ipv de basis verbeteren.
    Wordt het als niet sociaal ervaren om niet mee te waaien in de wind van AC? Is het dan asociaal om aan daadwerkelijke niet-oppervlakkige oplossingen te werken? Waar sommigen denken/toneelspelen dat we nu al overspoeld worden door vluchtelingen, kunnen anderen zich niet meer voegen als tandwieltje in een systeem dat te ver afzit van wat nodig is en worden we overspoeld met mentale problemen. Creatievelingen zijn bureaucratisch vluchteling van de AFASsen, de Reisbalansen en ticketsystemen. Ook keurige mensen blokkeren snelwegen. Neurodiversen kunnen het neurotypische masker niet meer volhouden. Van Rutte zijn we helaas nog even niet af, maar misschien durven we nu allemaal aan onszelf de vraag te stellen wat wij zelf aan Rutte-achtige eigenschappen in onszelf zien en of dat dan nog wel kan. Willen we nog steeds dat onze kinderen rijke procesmanagers worden? Of leiders op inhoud? Wat gaan we nog aan Rutte-achtige eigenschappen accepteren in onze omgevingen en organisaties? Bedenk eens in de vakantie waar we mee gaan stoppen en oefen het al. En dan niet waar anderen mee moeten stoppen, maar jij en wij, steek anderen aan. Geniet er van, die vakantie, of het nou rust betekent, of juist extra drukte omdat je jonge kinderen hebt die dwars door alle bullshit, ik bedoel Artificial Complexity, heenkijken en aandacht opeisen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi werk voor de vakantie Ruud.

      Verwijderen
    2. Prachtig begrip, Ruud, Artificial Complexity, omschrijft to the point wat ons gegijzeld heeft...

      Verwijderen
  2. Je stelt de vragen in het eerste deel die ik ook heb. Hoe kunnen we mensen uitsluiten terwijl de oorzaak zijn dat zij moesten vluchten?
    Wie bepaalt wie mag en wie niet meer mag? Diegene die het goed hebben en bang zijn dat te verliezen. De mensen die het heel goed hebben houden zich stil en afzijdig, op de achtergrond beinlvoedennze de machthebbers om er voor te zorgen dat ze er niet slechter van worden, of zelf s beter van kunnen worden .

    Eens ook met het tweede deel en de conclusie dat inner development ons hierbij gaat helpen .
    Dank je wel en een fijne vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank, Erno, ook voor jou een hele fijne vakantie gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben er weer! Een jaar geleden hield het op. Als je spreekt van hoofd en hart, was ik volledig gaan samenvallen met mijn hoofd. De verbind...