donderdag 2 februari 2023

Verdord tussenland: op naar nieuwe bruggen bouwen!

Van de week las ik een prachtige column van orthopedagoog Mia Nijland over hoe de huidige tijd gekenmerkt wordt door kloven. Arm en rijk, mensen met en zonder hoop, en, op haar vakgebied, het zorgsysteem en kinderen met niet standaard zorgvragen. Ze stelt “Hoe groter de wensenlijst van de ouders is, hoe lastiger het wordt om iemand te plaatsen. Hoe flexibeler je bent hoe sneller het gaat.” Het primaat ligt bij het systeem, niet bij de mens die iets nodig heeft, en ook dit draagt weer bij aan polarisatie in de samenleving: makkelijke (standaard) zorg in overschot en geen (of veel te late) zorg voor complexe zorgbehoeften, waardoor het gezin systeem (mantelzorg) volledig alleen kan komen te staan. Wat heeft deze polarisatie met enkelvoudig denken te maken?

Bij polarisatie denken we aan twee kampen met daartussenin een kloof: waar versus onwaar, nieuws versus fakenieuws, echt versus onecht, of in sociale context, rijk versus arm en goed versus slecht. Dit dichotoom denken is een vorm van enkelvoudig denken. Er wordt namelijk een derde factor over het hoofd gezien: het tussenland, het gebied (eiland) tussen twee polen in, waar de gepolariseerde elementen vandaan komen. Bij groei aan de polen – polarisatie – moeten we kijken naar wat er in het middenveld gebeurt (waarom gaat men daarvandaan) in plaats van ons blind te staren op de polen. We moeten ons dus niet slechts richten op 1 pool, die van de conspiracies, of de vanuit ons perspectief probleemgroep), maar op minimaal 3 "gebieden": 2 polen en het tussenland, de normaal.

Bij meervoudig denken is perspectiefwisseling essentieel. Als je bijvoorbeeld stelt dat de kloof tussen rijk en arm door de Verlichting is gedicht – dat nu veel meer mensen in relatieve welvaart leven dan in bijvoorbeeld 1823 – dan maakt zo'n perspectiefswitch snel duidelijk dat de kloof is verplaatst: de mensheid heeft rijkdom naar zich toegetrokken, ten koste van de ecologie, waardoor veel andere soorten in armoede leven (op de grens van extinctie). Pool1: snel groeiende mensheid, pool 2: veel organismen in nood/op punt van uitsterving, tussenland (planeet) die haar (on)evenwicht aanpast en waar de zon nog steeds op komt en ondergaat.

Laten we inzoomen op de “kloof” in de zorg. Het gebied tussen de polen (tussenland) is door standaardisering versmald, waardoor het systeem mensen uitstoot, die er niet in kunnen worden geaccommodeerd. Hierdoor kan het zorgkantoor zeggen dat een zorgvrager die niet flexibel is, niet snel geholpen kan worden, zoals Mia Nijland opmerkte. Paradoxaal, want zorghulp is juist meer noodzakelijk, naarmate iemand zich minder flexibel zelf kan redden. Zo creëert in feite standaardisering (bureaucratisering/digitalisering) haar eigen light-markt. Wie in de standaarden past, kan snel en eenvoudig (volgens beproefde protocollen en daarmee efficiënt) worden geholpen in de opgetakelde zorgfabriek. Wie niet past, is aan het eigen lot of dat van het gezin of mantelzorg overgeleverd. Dus pool 1: mensen met complexe (niet te standaardiseren) zorgvragen, pool 2: zorgverlening die tekort schiet tegenover complexe zorgvragen (mensen in de kou laat staan) en als tussenland een goed geoliede machine en markt van zorg en aanbod, waarin veel te verdienen is in termen van succes, geld en status met relatief eenvoudige geprotocolleerde zorg.

Als je naar het tussenland kijkt, kan je dit ook zo vertalen naar onderwijs, of naar arbeid. De “middelmatigen” kunnen navigeren in een zorgvuldig georganiseerde en geprotocolleerde praktijk, waar veel te behalen is en daardoor veel aanbod. Maar de bijzondere mensen, of situaties, daar is juist door de standaardisering geen plaats voor in het tussenland. Door toenemende specialisatie (in feite differentiatie, iedere nieuwe richting die we inslaan zonder oude richtingen af te sluiten, vereist nieuwe specialisten) versmalt het middenveld, en groeien de polen.

Nu er op zoveel gebieden zoveel mensen, tot de polen behoren, en zich niet meer thuis voelen in het door standaardisering opdrogende tussenland, krijgen we de kans om nieuwe, duurzamere bruggen te bouwen. Polarisatie kan hierin kansen bieden, met name om het tussenland, waar nu de kloof ligt, opnieuw op te bouwen en daarmee de polen te overbruggen. Juist als een systeem niet meer adequaat in balans is, is differentiatie – polarisatie – een stap naar de volgende hiërarchische integratie, naar een nieuw tussenland. Elkaar vanuit de polen bestoken en bekogelen is het minste dat we kunnen doen, het beste is elkaar de hand toereiken. Polarisatie is de eerste stap naar een nieuw, ecologisch tussenland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik ben er weer! Een jaar geleden hield het op. Als je spreekt van hoofd en hart, was ik volledig gaan samenvallen met mijn hoofd. De verbind...