vrijdag 22 januari 2021

Onbegrip!

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik begrijp het niet! Wel begrijp ik dat Corona een enorm gevaarlijk virus is, dat in de huidige vorm mensen vanaf de tweede levenshelft behoorlijk ziek kan maken en ouderen zelfs makkelijk fataal kan worden, zeker zonder zeer intensieve medisch/verpleegkundige zorg. Ook begrijp ik dat de ziekenhuizen – en breder – de gezondheidszorg niet opgewassen zijn tegen de gevolgen van dit virus als het niet wordt afgeremd door het nemen van maatregelen. Dat de maatregelen onze economie, en ook ons maatschappelijk bestel en daarmee onze sociale en geestelijke gezondheid beïnvloeden, is eveneens duidelijk. Maar het virus (inclusief al haar potentiële risico’s) vrij spel geven, is onacceptabel, daar zijn zo’n beetje alle landen van de wereld het over eens. Mensen die het virus ontkennen, neem ik wat dat betreft dan ook cognitief gezien niet serieus. En laten we eerlijk zijn, als het virus muteert naar een variant die bijvoorbeeld fataal zou zijn voor veel kinderen tot 15 jaar oud – althans zonder hightech intensive care – dan zullen deze ontkenners waarschijnlijk snel in hun complottheorieën stikken. En het is zeker niet uit te sluiten dat zo’n mutatie komt, meerdere virale aandoeningen zijn gevaarlijk gebleken voor kinderen en ouderen. Maar wat ik niet begrijp is waarom we het Nederlandse publiek via de pers en ook vanuit de voorlichting van het kabinet als idioten behandelen. Daarmee roep je naar mij mening juist op dat gebeurt wat je niet wilt: mensen geloven niet meer in maatregelen, niet meer in de reële virusdreiging, en ze gaan zich als “wappies” verzetten. Hoe zit dat?

Afgelopen zondag bij de illegale demonstratie tegen Coronamaatregelen in Amsterdam op het museumplein, werd er een 75-jarige man door een (lokale) TV zender geïnterviewd die onder meer beweerde dat Corona onzin was en dat artsen in de ziekenhuizen dik betaald werden (20k euro/patiënt!!) om te doen alsof er echt mensen ziek waren van Covid-19. De man was duidelijk “aangeslagen” door de opwinding die bij de verboden demonstratie heerste. En-passant zei hij ook nog dat hij arts was. Sindsdien is zo’n beetje iedere krant en nieuwszender gaan uitzoeken of de man inderdaad arts was (ja), of hij eerder dergelijke (Wappie) uitlatingen heeft gedaan (ja, in lijn met Jensen) en de inspectie gezondheidszorg kijkt of er maatregelen genomen kunnen worden om hem bijvoorbeeld uit het Big register te zetten. Kijk, dát snap ik dus niet.

Ja, de man sprak onzin en het is bijzonder dat zelfs iemand met een goede opleiding in ieder geval op TV volkomen de weg kwijt lijkt te zijn. Maar daar blijft het wat mij betreft bij. Aan iemand die deze man serieus gelooft, ondanks alle informatie die we al een jaar lang dagelijks over Corona en de slachtoffers krijgen, is geen enkele informatie besteedt. Zo’n iemand is zelf de weg kwijt, en vindt die niet terug door de afkeuring bevestigd te zien met chocoladeletters van de oude dokter in alle persberichten. In tegendeel. Daarmee lijkt de nuance die je van goede journalistiek mag verwachten in alle chaos eveneens de weg kwijt te zijn geraakt. Zelfs ministers blijken af en toe flink de weg kwijt te zijn. Laat ik het maar ronduit zeggen, ik heb medelijden met de man. Alle spot en afkeur van al die flinke politici, journalisten en andere moraalridders krijgt hij over zich heen. En waarom, omdat hij gevaarlijke dingen zegt! Maar, nogmaals, als de medelanders die deze man horen spreken niet het oordeelvermogen hebben om met alle informatie die we al een jaar per uur geserveerd krijgen over het virus en de situatie waarin de wereld zich bevindt tot de conclusie te komen dat deze arts op dit moment zich als een gekkie opstelt, dan kunnen we überhaupt beter ophouden met nieuws. Dit gevaarlijk noemen, is zo’n verachting van het Nederlandse volk, dat het absoluut averechts werkt. Als je met een hele legermacht een mug probeert te doden, gaat iedereen vanzelf denken dat er iets vreselijks is met die mug. Of was het een virus?

2 opmerkingen:

  1. Ik heb gisteren de film "Er ist wieder da" gekeken. Ik moest aan deze zogenaamde "arts" met al zijn geuite beschuldigingen en waanideeën denken. Waarom zou men zich druk maken om iemand die in een bui van verwarring de meest fantasierijke verzinsels oprateld. Te denken dat het volk zo makkelijk te mennen is, is een verachting van het zo goed opgeleide en geïnformeerde Nederlandse volk. Die gaan zo'n opruiende kwakzalver echt niet in hun harten sluiten, de man is bijna net zo "komisch en ongeloof-waardelijk" als de Adolf die na 70 jaar in Berlijn ontwaakt. Het is een verachting van het Nederlandse volk om ze niet het talent toe te dichten om het verschil tussen karikatuur en charlatan te ontdekken. Net als in de film waarin een acteur als Hitler door de straten van Berlijn marcheert en gesprekken aangaat met voorbijgangers (die niet weten dat dit om een acteur gaat die speelt in een film), een groot deel applaudisseert, zijn denkbeelden onderschrijft en spontaan "de rechterarm in de lucht steekt" staan er mensen te juichen voor een "arts" (die geen karakter uit een film is) te juichen en zijn denkbeelden op te zuigen. Is het een verachting van het Nederlandse volk om te denken dat ze zo'n optreden niet slechts als de waanzin van 1 man op de inhoud weten te beoordelen? Een groot deel van het volk gaat echt niet met enthousiasme de boodschap vermenigvuldigen en uitdragen toch? In mijn sombere bui moet ik dan toch even terug denken aan de verkiezingsoverwinning van Baudet een tijdje geleden, de aanhang van de PVV, Trump, Bolsonaro, Erdogan, Johnson, het duidelijk zichtbaar opkomende extremisme... Kan het "volk" het talent worden toegeschreven om de gevaarlijke charlatans en populisten te onderscheiden van oprechte wetenschappers, doctoren, politici (voor zover die er zijn) en anderen die zichzelf op een voetstuk wanen? Is het een verachting van het volk om de medemens van datzelfde volk te beschermen? Zelfs onderwijs gaat daar niets aan veranderen, als het onderwijs niet veranderd.. de meeste charlatans hebben een universele opleiding!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank, Gerrit. Er is inderdaad een grens waar rationeel verstandig denken kan omslaan in massahysterie, bijvoorbeeld in een angst cultuur. Maar als een overheid en pers zich voortdurend voorstaat op een intelligente lockdown, dan past de angst voor een oude zotte arts niet, dat is geen popster, of voetbalteam, of dictator in spe...

    BeantwoordenVerwijderen

Monopoly (SROI2)

Vorige week schreef ik over SROI en het bordspel “ Villagers ”. Mijn zwager wees mij op het beroemde spel Monopoly . De in 1866 geboren Amer...